Javni dopis svim medijima u BiH glede izostanka potrebnih reakcija institucija u vezi zlostavljanja djevojčica od strane oca

 

Poštovani,

prije više od godinu dana djevojčice Milena (2003.) i Nevena (2005.) su odvedene od strane oca Stanimira Ilića te je djevojčicama onemogućen kontakt s majkom na koji imaju zakonsko pravo. Djevojčice su u školi napisale pisma u kojima se izjašnjavaju da ih otac maltretira i da žele živjeti s majkom. Ta pisma je škola predala Centru za socijalni rad, koji je potom pisma predao ocu. Otac je ispitan od strane policije nakon čega je nakon par dana otišao s djevojčicama iz BiH. Trenutno se nalaze u Francuskoj, Tužilaštvo BiH još uvijek nije dostavilo točnu adresu boravka, a otac i dalje onemogućava djeci kontakt s majkom čime krši sva zakonska prava djece i majke, a da ne pričamo o moralnom pravu.

Javno tražimo od medija BiH da postave pitanja nadležnim institucijama zašto nisu reagirale pravilno kada su se djevojčice izjasnile da ih otac zlostavlja i tražimo da objasne koja je pravna procedura u slučaju kada dijete prijavi seksualno uznemiravanje.

Nous demandons aux médias ide Bosnie et Hercegovine de poser les questions suivantes aux institutions compétentes ; pourquoi ont-elles réagis de mauvaise manière quand les filles ont declarées que leur père les maltraite. Nous demandons aussi d’expliquer la procédure légale qui doit etre entammée dans le cas où l’enfant déclare etre sexuellement harcellée?

Ono što nas zanima, i za što vas molimo da u naše ime upitate jest:

1. Kako je moguće da je Centar za socijalni rad u Doboju predao pisma djevojčica gdje se očituju o zlostavljanju od strane svog oca – u ruke ocu?

2. Je li provedena ikakva istraga o tvrdnjama djece da ih otac zlostavlja?

3. Tko je proveo istragu, tko je procijenio psihofizičko stanje djevojčica i postoje li pravni

dokumenti koji se odnose na slučaj izjašnjavanja djevojčica o zlostavljanju?

4. Koliko je dugo trajala istraga te koliko su ozbiljno shvaćene optužbe djevojčica da ih otac

maltretira, da po kući hoda gol, te da im ulazi u kupatilo?

5. Pripadaju li ove optužbe u domenu seksualnog uznemiravanja djece?

6. Što kaže zakon BiH na ovakve slučajeve gdje se djeca izjašnjavaju da ih jedan od roditelja

seksualno uznemirava i koja je zakonska procedura u takvim slučajevima?

7. Otac tvrdi da su pisma napisana pod prisilom majke – ukoliko je tu optužbu Centar za socijalni rad Doboj uzeo za ozbiljno, zanima nas gdje su dokazi da su djeca pisala pod prisilom?

Napominjemo da se u svakoj razvijenoj zemlji Europske Unije i svijeta svaki nagovještaj seksualnog uznemiravanja temeljito provjerava i vrlo ozbiljno uzima u obzir. Iskreno sumnjamo da je to u BiH shvaćeno kako treba, konkretno u Centru za socijalni rad Doboj, te se na ova svjedočanstva u pismima gledalo samo u trenutku, djeca nisu uzeta na dugoročno promatranje, niti je postojala ikakva procedura praćenja uvjeta i stanja u kojima žive djevojčice. Ovo je samo jedan od niza propusta Centra za socijalni rad Doboj, no ovo je izuzetno ozbiljan propust jer osim ugroze života ne postoji gori zločin od seksualnog uznemiravanja djece.

Molimo vas da kao predstavnici medija otkrijete istinu te da pomognete djevojčicama koje su protiv svoje volje odvedene iz BiH i kojima se protiv njihove volje, potreba i interesa zabranjuje i onemogućava nužno potreban kontakt s majkom.

Zahvaljujemo u ime djevojčica Milene i Nevene, majke Sanje Sukare te njene obitelji i prijatelja.

Ovdje možete vidjeti prikaze pisama djevojčica – za uvećani prikaz preko ekrana kliknite na bilo koju sliku, a za sve dodatne informacije i dokumente možete se obratiti ovdje kao i na kontakt majke Sanje Sukare – sanja.sukara@gmail.com,  kao i na facebook stranicu – Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara  ili na mail adresu nevenaimilena@gmail.com

Oglasi