Zašto majka Sanja ne može otići po svoju djecu?

Mnogi pitaju, i u porukama i javno, zašto majka Sanja ne ode jednostavno u Francusku po djecu ili vidjeti djecu. Evo objašnjenja zašto to nije izvedivo:

Kao prvo, otac ima starateljstvo, koje je dobio tako što je sud zaključio da majka radi, a otac ne radi te da je bolje da su s njim. Ovo je valjda presedan. Zatim je Sanja ostavila posao, pa su prilikom žalbe zaključili da majka ne radi, a otac ima mirovinu i da je bolje da su s njim, i sve to unatoč mišljenju Centra za socijalni rad Brčko koji je donio preporuku da se djeca dodijele majci.

Kao drugo, ne zna se pouzdano gdje su djeca, navodno su u Tarbesu. Od kada je došla ta dojava, otac se već mogao preseliti bilo kuda. Ovo sve traje skoro dvije godine, prepiske se vode, no odgovori iz ministarstva Francuske dolaze izuzetno rijetko, na neki odgovor se čeka doslovno mjesecima. To je prava slika brige institucija o pravima djece.

Treće, otac djevojčica je u izjavi ministarstvu pravosuđa izjavio da je odveo djevojčice jer se plaši za svoj život, izjavio je i da mu je majka djevojčica prijetila, i da je nasilna. Tko zna što je još napričao, tko zna na koje načine manipulira djecom, u nekim komentarima pita je li točno da su djevojčice u Francuskoj izjavile da se plaše majke i da ne žele živjeti s njom. Možda i jesu, jer su bile prisiljene. Sve to naravno nije točno, no na osnovu toga majka Sanja može biti prijavljena od strane oca odmah kada se pojavi. Izgleda da je po međunarodnoj konvenciji o kontaktu s djecom svatko kriv dok ne dokaže suprotno, umjesto obrnuto. Sanja to sada mora opovrgnuti na sudu, kada dođe do procesa.

lažna izjava djece

Četvrto, ovo je igra živaca, da je ovo ocu djevojčica zaista igra, dokazat ćemo uslikanom porukom koju je primila majka Sanja, a poslana je naravno s lažnog profila. On je već i ranije onemogućavao kontakt djece s majkom, na razne načine, zbog toga je i osuđen na godinu dana uvjetne kazne, što znači, da ako ponovi to nedjelo, da ga čeka kazna. On je nedjelo ponovio i pobjegao. Uvijek je izmišljao razloge da je prijavi, primjerice, ako ih je majka odvela u slastičarnicu, otac bi je prijavio Centru za socijalni rad u Doboju da majka vodi djecu po kafićima gdje je zadimljeno i da to šteti njihovom zdravlju. Pobjegao je odmah nakon što su djevojčice same odlučile zatražiti pomoć i kada su napisale pisma u kojem optužuju oca da ih zlostavlja, i predale ih u školi, a škola Centru za soc. rad u Doboju, a Centar, nevjerojatno – ocu djevojčica.

1001525_222090947989128_976819871_n

Cijela je ova priča toliko nevjerojatna, no na žalost istinita. Stoga majka Sanja nema drugog načina nego da bude strpljiva i da se drži zakona i uputa svih tih konvencija i institucija i da ponovno traži, po treći put, da joj se dozvoli kontakt s vlastitom djecom, koju je oteo vlastiti otac. To jest otmica, jer kada netko nekoga odvede bez njegovog pristanka i želje i udalji ga od jednog roditelja, onda je to otmica, ma kako god to nazivali u zakonskom okviru. Sanja traži da joj se omogući kontakt s djecom, na koji prema zakonu ima pravo. Spremna je ići vidjeti djecu onog momenta kada joj to omogući Centar za socijalni radu Francuskoj. Majka se opravdano plaši za djecu, i zato traži da pri susretu budu prisutne osobe iz Centra za soc. rad te stručne osobe poput liječnika i psihologa, jer će djeci taj ponovni susret nakon ovoliko vremena biti izuzetan stres.

 

U svemu tome joj pomažu brojni prijatelji, jer ovo je tužna situacija za djecu, iznimno teška, one trebaju našu pomoć. Nevena i Milena su male djevojčice i proživljavaju najtužnije dane svog djetinjstva, to je udarac koji zadaje ogromnu štetu po njihov psiho-fizički razvoj. SVI MI NIKADA NEĆEMO ODUSTATI, DJEVOJČICE MILENA I NEVENA I MAJKA SANJA ĆE UZ NAŠU POMOĆ OSTVARITI SVOJE PRAVO DA IMAJU KONTAKT!

 

Facebook stranica: Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara
Twitter: NevenaiMilena
Google+: Nevena Milena

Oglasi