Pravo i pravda – dva različita pojma: Nevena i Milena otete pod blagoslovom suda

 

Odlukom suda u Doboju, djevojčice Nevena i Milena su dodijeljene na starateljstvo ocu Stanimiru Iliću iz razloga koji sami navode – majka radi i ne može biti s djecom. Majka Sanja je dala otkaz na radnom mjestu, podnijela tužbu o izmjeni starateljstva, koja je prvostepenom i drugostepenom odlukom odbijena. Kao razloge navode sasvim suprotno – majka je nezaposlena i ne može uzdržavati djecu. Nije li ovo kontradiktorno?

Zanima nas:

– je li sud u Doboju svjestan da je majka Sanja bila direktorica Intereksa te da joj je starateljstvo odbijeno s navodom: “Majka radi te ne može biti s djecom, otac je u penziji, ima primanja i može biti s djecom”?
– je li sud u Doboju svjestan da je tada majka Sanja dala otkaz kako njezino zaposlenje ne bi bilo prepreka tome da dobije starateljstvo nad djecom?
– je li sud u Doboju svjestan da su tada na tom sudu odlučili da majka Sanja ne može dobiti djecu jer nije zaposlena i nema primanja?

Zaključak iz ovoga – majka Sanja je trebala biti nezaposlena, ali imati primanja? Ili biti zaposlena, imati primanja, ali da ne mora ići na posao? Kako je zapravo ova činjenica toliko relevantna kada danas bilo tko može dobiti posao, i već za tjedan dana dobiti otkaz, ili nemati posao mjesecima i naći posao nakon šest mjeseci? Zašto je taj novac presudan u dobrobiti djece, odnosno, zašto se sud u Doboju, od svih stvari koje su navedene u raspravama, ulovio baš za novac?

– zašto se nisu ulovili za puno važnije stvari, poput toga da su se djevojčice same izjasnile da žele živjeti s majkom jer ih otac zlostavlja i maltretira?
– zašto se nisu ulovili za zlo koje otac čini vlastitoj djeci kada im na sve moguće načine onemogućava kontakt s majkom, i to dok su još živjele u BiH?
– zašto se nisu ulovili za to da je otac, pod uvjetnom kaznom koju je dobio zbog onemogućavanja kontakta djece s roditeljem s kojim ne žive, počinio isto nedjelo, te je sada po zakonu kriv i da zbog toga mora odgovarati pred zakonom? Citiramo dio iz presude o žalbi: “neosnovane su tužbe da sud nije cijenio dokaze da je Stanimir Ilić proglašen krivim za krivično djelo oduzimanja maloljetnika”. Pa kako je to onda ocijenio uvaženi Sud u Doboju? Kao normalnu okolnost?
– zašto se nisu ulovili za to da djevojčice, dakle, žive s osobom koja ne poštuje zakon i koja treba krivično odgovarati?

Zatim, Centar za socijalni rad je ustvrdio da “otac ima adekvatne stambene i materijalne uslove za vaspitanje i odgoj djece, a da djecu ne sprječava u održavanju ličnog kontakta s majkom”.

Kao prvo – kako znaju kakve djeca imaju uslove za život, kako su to provjerili?
Kako drugo – kako otac ne sprječava komunikaciju kada je trebalo dvije godine da majka uopće sazna adresu na kojoj su djeca, da bi započela sudsku komunikaciju? Uzgred, znaju li da na toj adresi nitko ne živi?

Zna li taj Centar kako su djevojčice, jesu li možda istraumatizirane time što su odvedene od majke u stranu državu? Gdje je dobrobit djece u tome što nemaju kontakt s majkom ni rodbinom već dvije godine???

Zanimljivo, sud je također ocijenio da je u interesu djece da budu kod jednog roditelja, i to “oca koji se cijelo vrijeme brine o njima”. Nigdje ne navode činjenicu da one ne mogu biti s majkom, ne da ne žele, već ne mogu, odveo ih otac u Francusku, protiv njihove volje, dakle, pod pokroviteljstvom suda on ih je legalno oteo. Dok se svugdje u svijetu inzistira na tome da djeca imaju kontakt s oba roditelja, samo se u BiH traži da ove djevojčice budu s “jednim roditeljem”, a o kontaktu s drugim roditeljem i nepoštivanju rješenja o kontaktu s djecom ni a ni be….

No nek znaju svi sudovi svijeta, djeca rastu, njih dvije, Milena i Nevena rastu, sada su primorane šutjeti, otac ih ucjenjuje da će umrijeti ako ne budu s njim, zlostavlja ih i manipulira njima, ali to neće trajati do vijeka. One će same progovoriti, prije ili kasnije, kao što će svi koji su odgovorni što je došlo do ovoga odgovarati za svoje postupke i propuste.

Facebook: Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara
Twitter: NevenaiMilena
Google+: Nevena Milena

 

Oglasi