Javni apel medijima u vezi Tužilaštva Doboj koje više od dvije godine vodi istragu protiv Stanimira Ilića

 

Obraćamo se svim medijima u Bosni i Hercegovini s apelom da iskoriste svoje istraživačko novinarsko umijeće s ciljem rasvjetljavanja upitnog rada Tužilaštva Doboj koje već više od dvije godine vodi istragu protiv Stanimira Ilića koji je osuđen uvjetnom kaznom za Krivično djelo oduzimanja djeteta ili maloljetnika i koji je pod kaznom ponovio isto krivično djelo. Želite živjeti u pravnoj državi? Onda poduzmite sve pravno raspoložive mjere i pridonesite tome da BiH pravosuđe radi sukladno svojim obavezama i zakonu!

Prošlo je dvije i po godine od kada majka Sanja Sukara traži svoje pravo na viđanje vlastite djece koje je otac odveo u Francusku zbog svoje osobne osvete. Cijelo ovo vrijeme, protiv oca djevojčica, Stanimira Ilića se u BiH vodi “istraga” zbog ponavljanja krivičnog djela koje je počinio pod uvjetnom kaznom, istragu već više od dvije godine vodi Tužilaštvo Doboj, koje do današnjeg dana nije učinilo apsolutno ništa po tom pitanju iako je evidentno da je Ilić ponovio krivično djelo. Tužilaštvu Doboj je potreban čvrst i istini odgovarajući dokaz u vidu Izvještaja i svjedočenja Centra za socijalni rad Doboj u kojem stoji da djeca nisu u Doboju te da se postojeće rješenje o viđanju ne poštuje, a kako bi se dovršila istraga. Centar sve ove godine ne izdaje izvještaj, niti ga Tužilaštvo traži.

Ono što mi tražimo od medija jest da ispitaju konkretno:

– zašto Tužilaštvo Doboj vodi istragu više od dvije godine?
– zašto Tužilaštvo Doboj ne traži od Centra za soc.rad izvještaj o ne poštivanju kontakata između majke i djece koji im je potreban?

Zahvaljujemo se što ćete iskoristiti svoje novinarsko pravo da istražite ovaj slučaj te na taj način pomognete stvaranju pravne države. U prilogu možete pročitati osobno stajalište majke Sanje Sukare o svemu ovom:

“Nakon prvobitnog ŠOKA u vezi ove odluke o viđanju u Francuskoj, da se i ja oglasim s neoborivim činjenicama.
U Presudi o razvodu od 16.2.2011., Suda Brčko, između ostalog jasno stoji ‘djeca se dodjeljuju na starateljstvo ocu, a uloga majke se ne smije minimizirati, majka mora učestvovati u odgoju i vaspitanju djece’.


Prvo Rješenje o OLO (održavanje ličnih odnosa), je izdao CZR Brčko jan.2012. Otac nije poštovao to Rješenje o OLO, i nakon sudskog procesa, pravomoćno je osuđen, marta 2013., pred Sudom Brčko na uslovnu kaznu od godinu dana, ili mjesec dana zatvora, ukoliko u tom vremenskom periodu ne počini drugo krivično djelo. Otac se preselio u Doboj juna 2012., bez ikakve konsultacije sa mnom kao majkom, pa sam ja podnijela po drugi put Zahtjev za Rješenje o OLO u CZR Doboj u julu 2012., kao nadležnom Centru, jer je prethodno Rješenje o viđanju bilo pravoznažno, ali ne izvršno. Drugo Rješenje o OLO u Doboju, doneseno je u januaru 2013. Po oba Rješenja sam imala pravo da, djeca provedu dva vikenda kod mene, viđanje srijedom i u zadnjem Rješenju je decidno navedeno, da je roditelj kod kojeg su djeca, DUŽAN da omogući telefonski kontakt s roditeljom s kojim djeca nisu.

Otac je NESTAO s djecom marta 2013., znači, onda kada je prethodno navedena Krivična Presuda postala pravosnažna. Ja sam prijavila nestanak djece, prijavila nepoštivanje pravosnažnog Rješenja o viđanju i do dan danas, Tužilaštvo Doboj nije uradilo NIŠTA, da sankcioniše kršenje Rješenja, tj Zakona. Djeci su izdati pasoši u Doboju i djeca su izvedena iz zemlje bez mog znanja i saglasnosti. Napominjem, da mi roditeljsko pravo NIJE oduzeto, po Presudi. Slučaj je pod istragom u Tužilaštvu Doboj, evo 30 mjeseci.


Godinu i po od nestanka djece (znači od marta 2013.), mi je trebalo da preko ministarstava nađem adresu oca. Dvije godine mi je trebalo da pokrenem sudski proces. Evo nakon dvije i po godine, od Suda u Francuskoj, došlo TREĆE RJEŠENJE o viđanju, u kome mi je odobreno 2 SATA MJESEČNO da provedem s djecom, pod nadzorom u Tarbesu, koji je preko 2000 km u jednom pravcu od mjesta gdje sam trenutno. Što će reći 24 SATA GODIŠNJE. Kao što nisam saglasna ni sa Presudom o razvodu Suda Brčko od feb. 2011., jer se u njoj krše moja osnovna prava, u prvom redu pravo na rad (”majka nije s djecom, radi”), kao što nisam saglasna ni sa Presudom o izmjeni starateljstva, Suda Doboj od dec. 2014. (”majka ne moze izdrzavati djecu, ne radi, otac se brine o djeci stalno”, a otac KIDNAPOVAO djecu, ja nemam dvije godine nikakav kontakt s djecom, i ne znam gdje su tačno ni ko ni kako se brine o njima), tako nisam saglasna ni sa ova 2h mjesečno, tj 24h GODIŠNJE jer su ovde skršena i moja i dječja prava i nisu u skladu sa Presudom o razvodu. Ali sam SVE PRESUDE ISPOŠTOVALA, IAKO NISAM SAGLASNA S NJIMA, JER JE TO ZAKON. TAKO ĆU ISPOŠTOVATI I OVU ZADNJU MIZERIJU OD PRESUDE.
A PO KO ZNA KOJI PUT PITAM INSTITUCIJE BOSNE I HERCEGOVINE, KOJE SE JOŠ UVIJEK NISU UKLJUČILE U OVAJ SLUČAJ, IAKO SU U PITANJU TRI DRŽAVLJANKE BOSNE I HERCEGOVINE – KO ĆE SANKCIONISATI OCA DJECE, KOJI NIJE ISPOŠTOVAO PRESUDU O RAZVODU I RJEŠENJE O VIĐANJU U DOBOJU, JER JE NESPORNA ČINJENICA DA SE RJEŠENJE DOBOJ NIJE POŠTOVALO DVIJE I PO GODINE???
PRESTANITE DA PERSONALIZIRATE I URADITE NEŠTO KONKRETNO NA SANKCIONISANJU ONIH KOJI KRŠE ZAKON. U OVOM SLUČAJU, NE TREBA NI TELEFON, NI ŠTELA, NI MITO, NI NIŠTA. TREBA PROČITATI SLOVO ZAKONA I U SKLADU S TIM IMPLEMENTIRATI TAJ ISTI ZAKON, A TO VAM JE NAJLAKŠE. I TAKO POKAZUJETE DA STE PRAVNA INSTITUCIJA I PRAVNA DRŽAVA.
DAJTE URADITE NEŠTO, POKAŽITE DA NISTE KORUMPIRANI, NITI TOLIKO NEEFIKASNI.
Hvala.”

U potpisu:

Radni tim prijatelja majke Sanje Sukare i djevojčica Nevene i Milene Ilić

Facebook stranica: Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara
Twitter: NevenaiMilena
Google+: Nevena Milena

 

Oglasi