19. studeni/novembar – Međunarodni dan prevencije nasilja nad djecom

 

Diljem svijeta, na današnji se dan 19. studenog/novembra, obilježava svjetski dan prevencije nasilja nad djecom. Izvještaji govore da čak 40 milijuna djece u svijetu pati zbog zlostavljanja i zanemarivanja, svakodnevno se prijavljuje na tisuće takvih slučajeva, no mnogi oblici zlostavljanja nisu prepoznati. Djeca često ne zatraže pomoć jer su u strahu, a odrasli na žalost često ignoriraju opasnosti kojima su djeca izložena.

Najčešći oblik zlostavljanja je emocionalno zlostavljanje, a ono ostavlja doživotne posljedice i dovodi do toga da se djeca ne osjećaju sigurnima niti voljenima, što dalje utječe na djetetov odnos s drugima kao i na njegovo samopoštovanje. U emocionalno zlostavljanje između ostalog pripada ismijavanje djeteta, nazivanje pogrdnim i uvredljivim imenima, okrivljavanje djeteta za ono što nije učinilo, korištenje oštrih riječi, zastrašivanje u svrhu kontrole ponašanja te manipulativne tehnike emocionalnog ucjenjivanja.

Zlostavljanje i zanemarivanje djece je sveprisutan problem koji se ne tiče samo obitelji već i šire društvene zajednice te je svakako i socijalni problem. Stoga nas ovaj datum podsjeća da je obaveza odraslih omogućavanje sigurnog okruženja za rast i razvoj djece, na obavezu zaštite i brige te obavezu prevencije ali i prijave svakog oblika nasilja nad djecom. 

Ne postoji opravdano nasilje nad djecom, a pogotovo nije opravdano ono koje se provodi pod krinkom “roditeljske ljubavi”, primjerice u vidu roditeljskog otuđenja djeteta od roditelja s kojim dijete ne živi. Ljubav nije nasilna, one ne ugrožava niti se ne sprovodi, ljubav je uvažavanje tuđeg mišljenja, prava i slobode, a to se osobito odnosi na djecu.

Da bi djelovali preventivno i sprječavali nasilje nad djecom potrebno je da svoju djecu od malih nogu učite da je svaki oblik nasilja ne prihvatljiv, te da se prema drugim osobama odnosi s poštovanjem i uvažavanjem. Za ovo su jednako zadužene i odgojno obrazovne institucije kao i obiteljske zajednice. Zapamtite da niti jedan oblik nasilja nad djecom nema opravdanja te da je vaša dužnost ako svjedočite nasilju nad djecom – spriječiti ga, prijaviti svaki zločin, bez obzira o kome se radi, jer – sva su djeca – naša djeca!

Nevena ❤ Milena ❤

Facebook stranica: Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara
Twitter: NevenaiMilena
Google+: Nevena Milena

 

 

Oglasi