Hoće li BiH pravosuđe pokazati da poštuje svoje zakone i presude?

 

Pravosuđe BiH, konkretno Tužilaštvo Doboj, je nakon više od tri godine od nestanka Milene i Nevene iz BiH, pokrenulo krivični postupak protiv oca djece Stanimira Ilića, po krivičnom djelu Oduzimanje djeteta ili maloljetnika te je majka Sanja pozvana da svjedoči pred Sudom Doboj, 24.5.2016.

Da podsjetimo, djevojčice su nestale krajem marta 2013. godine, a po izvještaju Državne granične službe BiH, iz BiH su izašle na prelazu B. Brod, 29.3.2013. S kim su djeca bila konkretno tada, je li bilo još učesnika u ovoj otmici, kako su izvedene bez suglasnosti i potpisa majke, na koji je način otac dobio pasoše bez majčine suglasnosti, to još uvijek ne znamo. Ono što sigurno znamo je da je majka prijavila nestanak djevojčica početkom 4. mjeseca 2013., da je obavještena Policija Doboj, Tužilaštvo Doboj, Centar za Socijalni Rad Doboj i Centar za Socijalni Rad Brčko, kao nadležni Centar, po mjestu prebivališta majke. Naknadno, majka se obraćala Ministarstvu Pravde BiH, Ministarstvu Unustrašnjih Poslova R. Francuske, Ministarstvu Vanjskih Poslova R. Francuske, Ministarstvu Pravde Francuske, Francuskoj Ambasadi u BiH, BiH Ambasadi u Francuskoj te medijima.

Još jedna činjenica je neoboriva, a to je da je otac nestao iz BiH s djecom, dok je bio pod uslovnom kaznom u trajanju od godine dana zbog Oduzimanje djeteta ili maloljetnika, po Presudi Suda Brčko Distrikta. To znači, da se sada vodi proces za ponovljeno krivično djelo.

Obzirom da je majka svjedočila i u prethodnom procesu, po istom krivičnom Zakonu već potvrdjenog krivičnog djela, zbog kojeg je otac osuđen, činjenica je da je i tada postojalo Rješenje o viđanju koje otac nije ispoštovao. I sada, kao i ranije, postoji presuda o razvodu po kojoj majci nije oduzeto roditeljsko pravo, postojalo je i Rješenje o viđanju, izdano od strane Centra za Socijalni Rad Doboj i potvrđeno od strane Ministarstva za Socijalnu Skrb R. Srpske. Također, postoji činjenica da se to Rješenje nije ispoštovalo. Centar za Socijalni Rad Doboj, ako slijedi vlastito izdano Rješenje o viđanju, treba napraviti izvještaj i u procesu potvrditi činjenicu da se Rješenje o viđanju nije poštovalo preko 24. mjeseca, odnosno do momenta donošenja nove presude pred Sudom u Francuskoj.

Više ćemo o svemu znati nakon ročišta, a ovime želimo ukazati na postojeće činjenice. Također, pozivamo sve predstavnike medija da se aktivno uključe u ovaj slučaj, gdje je potrebno ukazati na propuste u postupanju institucija i na rad pravosuđa jer slučaj Milene i Nevene nije izolirani slučaj, mnoga djeca i roditelji trpe u sličnim situacijama upravo zbog ne poštivanja zakona i zakonskih procedura te ne učinkovitosti sustava u provođenju zakona.

Nadamo se da će ovim sudskim procesom pravosuđe BiH pokazati svima da poštuje prava djece i postojeće presude, da postoje institucije koje štite djecu i pokazati da nitko nema pravo nekažnjeno vršiti nasilje nad djecom.

Ističemo da glavnu ulogu u ovom zlu koje je snašlo dvije nevine djevojčice ne igra otac, nego institucije koje su svojim propustima omogućile da do svega ovoga dođe. To je bitno i to je ono što BiH mediji trebaju pratiti i ukazivati, kako bi se utjecalo na poštivanje i učinkovito provođenje zakona.

Facebook stranica: Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara
Twitter: NevenaiMilena
Google+: Nevena Milena

 

 

Oglasi