Ne želimo senzacionalizam – želimo fokus na rad institucija!

Poštovani čitatelji,

ovim tekstom se obraćamo vama, čini se da smo dužni podrobnije vam objasniti naše stavove, iako smo ih više puta naglašavali. Nas primarno zanimaju djeca, a ne njihov otac, to kao prvo, a kao drugo, nakon što smo uspjeli pronaći djevojčice, fokusirani smo najviše na rad institucija. Zašto?

Kada smo na početku tražili pomoć u pronalasku Nevene i Milene, koje su nestale 2013. iz mjesta prebivališta, kada još nismo znali gdje su ni kako su, obraćali smo se svim medijima u zemlji i van nje, na raznim jezicima, kako bi se vijest proširila da majka Sanja traži svoje kćeri, te da njih dvije saznaju da ih tražimo. Nitko se nije odazvao, od medija baš nitko, a to je zaista bilo iznimno važno, zapravo jedino tada važno, znati da su žive i zdrave i da do njih dopre vijest da ih majka voli i da ih nije ostavila.

Kasnije, 2015. godine, kada smo saznali gdje su, javljali su se neki predstavnici medija želeći napraviti prilog o ovoj tužnoj priči, no ne baš s profesionalne strane odnosno obrađujući teme neprovođenja zakona i sporosti sustava u BiH, već više senzacionalno, vidjevši priliku da putem senzacionalizma sebi podignu čitanost. Na to nismo pristali, niti ćemo ikada pristati. U rijetkim je prilikama majka Sanja pristala gostovati na televiziji, a oba je puta naglasak bio na neradu institucija.

Znači, zaista se u svemu ovome ne radi o ocu i njegovoj samovolji, već o onima koji zakonski omogućavaju da se taj egoizam i osveta i dalje provodi, i to preko leđa djevojčica i njihove majke. Treba znati da majka Sanja službeno još od 2009. godine traži uspostavu kontakta s djevojčicama i to nije samo do oca, već do institucija koje dozvoljavaju da se ta situacija razvlači toliko godina. Jer, nije on jedini, ima takvih osoba još na svijetu, na žalost, a sustav omogućava da slobodno manipuliraju svojom djecom te da ih psihički i fizički zlostavljaju. Protiv toga se treba boriti, na to ukazivati i ustrajati na zakonskim promjenama i provođenju i poštivanju zakonskih odredbi.

Objavljivanje patetičnih priča o sudbini dvije djevojčice i njihove majke diljem svijeta neće značiti ama baš ništa, niti će se išta promijeniti, u stvari, samo može otežati tešku situaciju djevojčica u osjetljivoj dobi. Bit će to samo jedan slučaj koji će se utopiti u moru istih. Treba pisati o postupcima institucija, na tome treba biti fokus, kako bi se na njih izvršio pritisak da se donesu zakoni koji bi omogućili zaštitu djece u ovakvim situacijama.

Sva su djeca – naša djeca!

Nevena ❤ Milena ❤

Facebook stranica: Traže se djevojčice Nevena i Milena Ilić – Sukara
Twitter: NevenaiMilena
Google+: Nevena Milena

 

 

Oglasi